Bakgrunn

Kommuners adgang til å kreve inn feie- og tilsynsgebyr er hjemlet i lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven). Rammene for kommuners feie- og tilsynsgebyr skal fastsettes i lokal kommunal forskrift.
Forskrift om brannforebygging fastsetter de overordnede rammene for feiing og feietilsyn. Denne trådde i kraft 1. januar 2016. Forskriften erstatter tidligere sentral forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn fra 2002.
Den nye sentrale forskriften innebærer at feiing og tilsyn av byggverk skal gjennomføres etter behov. Byggverk inkluderer også fritidsboliger. Tidligere var det eier av fritidsbolig som var ansvarlig for at nødvendig feiing og tilsyn ble utført. Fra 2016 er dette kommunens ansvar.


I forslaget til ny forskrift foreslås det at eier av byggverk med ett eller flere fyringsanlegg skal betale et årlig gebyr for feie- og tilsynstjenesten, uavhengig av om fyringsanlegg er i regelmessig bruk eller ikke. For å få fritak fra gebyrplikt må fyringsanlegget fysisk adskilles røykkanalen slik at bruk ikke lengre er mulig.
Det er kommunestyret som årlig fastsetter gebyrene og satsene fremkommer av gebyrregulativet. Et årlig gebyr og ikke at faktisk utført feiing eller tilsyn utløser gebyr, sikrer en forutsigbar årlig inntekt til kommunen og redusert følsomhet for gebyrsvingninger som følge av varierende selvkostresultat.
Gebyret fastsettes etter antall røykkanaler tilknyttet eiendommen og skal dekke kommunens utgifter til både feiing og tilsyn av fyringsanlegg. Beregningsmetoden for antall gebyr per eiendom er valgt videreført fra gjeldende regulativ. Dette sikrer en enkel oppdatering av grunnlag for feie- og tilsynsgebyr per eiendom i faktureringssystem. Valg av andre metoder, for eksempel gebyr per fyringsanlegg, vil medføre en kartlegging av alle eiendommer i Heim kommune.
Det vil kunne påløpe engangskostnader knyttet til risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) når kommunene nå er gjort ansvarlig for feiing og tilsyn av fyringsanlegg i fritidsboliger. Tidligere måtte eiere av fritidsboliger selv bestille feiing eller tilsyn.
Dersom en eier ikke er tilstede, eller forholdene ikke er lagt til rette for forsvarlig feiing, så medfører det at feier ens ærend må tilbake til vedkommende eiendom. Dette er en betydelig tidstyv og et særskilt gebyr knyttet til bomturer er foreslått som et virkemiddel for å redusere omfanget av dette.
Gebyret for bomtur, i forskriften kalt «særskilt gebyr», må være knyttet til gjennomsnittlige faktiske kostnader til merarbeidet. Gebyret kan ikke inneholde et element av straff. Gebyret kan forsøksvis settes til 2 ganger årsgebyret, tilsvarende kostnaden for ca. to timers arbeidstid, herunder reisevei tur/retur.
Det skal varsles for om feiing/tilsyn i god tid, og det anledning for eier å be om utsettelse. Det er i forskriften forutsatt at varsel om feiing/tilsyn og fristen for å melde om utsettelse av feiing eller tilsyn fastsettes i gebyrregulativet. Dette gjør det enkelt å regulere fristen dersom det er behov for dette.
Det er på nåværende tidspunkt ikke foretatt en ROS-analyse for fritidsboliger og dermed er behov, hyppighet og kostnad foreløpig ikke avdekket. Dersom analysen viser at kostnaden er tilnærmet lik kostnaden for øvrige eiendommer, kan gebyret for fritidsboliger settes lik gebyret for øvrige eiendommer.

Arbeidsgruppen

Forslag til ny forskrift for feiing og tilsyn er utarbeidet av Teknisk, landbruk, miljø i Heim kommune. EnviDan Momentum AS har vært sparringspartner.
Målsetningen med arbeidet har vært å lage en forskrift som er rettferdig, tydelig og fleksibel. Rettferdig: Gebyrene skal gjenspeile de ulike brukergruppenes kostnadsnivå på best mulig måte. Tydelig: Forskriften skal være lett å lese og håndheve med klart og forståelig språk uten uklare eller vanskelige formuleringer. Fleksibel: Forskriften henviser til årlige kommunestyrevedtak for gebyrenes størrelse, frister for varsling samt eventuell differensiering av gebyr.