Hvert år bruker kommuner, skoler, virksomheter og organisasjoner over hele landet Verdensdagen som en anledning til å sette psykisk helse på dagsordenen i sitt nærmiljø, og for sine målgrupper. I år var temaet: Vi trenger hverandre. #løftblikket.
Pandemi, krig, klimakriser, flyktningkriser og livskriser. Etter to år i krisemodus, så ser det ut som vi går en usikker og utfordrende tid i møte. Det skal vi ikke trenge å gjøre alene.
HUNT4-forskning viser at 13% av kvinner og 10% av menn i Trøndelag plages med moderat til høyt symptomtrykk fra psykiske helseplager. Tallene er enda høyere for ungdommer. I vår egen kommune viser Ungdata-undersøkelsen fra 2021 rapporterer 26% av videregåendeelevene i Heim at de har hatt "mange psykiske plager" i den siste tiden. På det samme spørsmål svarte 10% av gutter og 24% av jenter (korrigert 12.12.22) på ungdomsskolenivå at de også har mange psykiske plager. Totalt har 18% av videregåendeelevene svart at de har vært "veldig mye plaget" med ensomhet. Her er tallet på ungdomskolenivå mye lavere. Til tross for dette viser Ungdata-undersøkelsen i Heim at de fleste ungdommer, både på videregående og ungdomskolene opplever å ha generell god livskvalitet, men fokus på god psykisk helse er fortsatt veldig viktig.
I forbindelse med markering av Verdensdagen for psykisk helse 2022 stilte både ansatte og frivillige opp på stand på flere skoler i kommunen der de fikk komme i kontakt med ungdommer. Silje Dahle Svensvik fra Psykisk helse og rus samt Tove Karin Halse Lervik fra Halsa Frivilligsentral møtte elever ved HABUS 15.11. I slutten av oktober møtte både elever ved Kyrksæterøra videregående samt elever på ungdomstrinnene på Sodin kommunepsykolog Trine Sæther Sødahl og sykepleier Silje Dahle Svensvik på stand. Adjunkt Egon Ringseth fra Sodin skole var også med for å prate med ungdommene.