Helseutredningen
Konklusjon: Om den ene eller andre ordningen er mest hensiktsmessig, fastlønn eller 8.2-avtaler, er helt avhengig av rekrutteringsmuligheter og samfunnstrend. Trenden de siste årene er at nyutdannede leger ønsker som regel fastlønn og har ofte ønsker om færrest mulige legevakter på kveld, natt, helg og høgtid. Dette er en utfordring for hele kommune-Norge. Som kjent er det en fastlegekrise i landet og kommunene må tilpasse seg landstrender og rekrutteringsmuligheter.
Kommunene må vurdere muligheten for å kjøpe ut goodwill i ledige hjemler hvis dette er et av vilkårene som er aktuelt for å få rekruttert nye leger.
Kommuneoverlegen er hele kommunens medisinskfaglige rådgiver, og skal gi råd til de som trenger det i akutte situasjoner eller som har utfordringer i et mer langsiktig perspektiv
Kommunedirektørens innstilling:
Kommunestyret tar til etterretning at;
- Heim kommune har tilstrekkelig fastlegekapasitet når alle fastlegehjemler er besatte som sikrer innbyggerne lovpålagte tjenester i kommunen.
- at organisering av legetjenesten er helt avhengig av rekrutteringsmuligheter og samfunnstrend. Kommunen må ta i bruk de virkemidler som er tilgjengelige (eksempelvis fastlønn, 8.2-avtaler, goodwill) for å sikre rekrutteringen av fastleger.
- at Heim kommune har tilstrekkelig og forsvarlig legekapasitet på kommunens to sykehjem.
Kommunestyret vedtar at;
- Heim kommune må tilrettelegge for nødvendig og forsvarlig drift med en kommuneoverlege i 100 % stilling, som ivaretar samfunnsmedisinske oppgaver og ser sammenhengen mellom helse og samfunn i et vidt perspektiv som sikrer stabilitet, kontinuitet og kvalitet i all kommunal drift.
- det videreføres 2 legevaktsamarbeid i Heim kommune, HAS- og LiO legevaktsamarbeid som sikrer nærhet til legevakt for innbyggerne og opprettholder så langt som mulig gode prehospitale tjenester. Avslutning av HAS-samarbeidet vurderes fra og med 2025, forutsatt at ny ROS tilsier at det er faglig forsvarlig.
- kommunens KAD-tilbud organiseres i SiO hvor Orkdal er vertskommune med en samarbeidsavtale med St. Olavs hospital og KAD- opphold tilbys på Orkanger sykehus
Heltidsprosjekt
Intensjonen for prosjektet er at vi over tid skal øke andelen av heltidsstillinger og at andel detidsstillinger skal ned. Her må vi se på turnusplaner for å finne måter på hvordan vi skal løse dette i praksis. Det mange kommuner som har forsøkt på dette over lang tid, men ikke kommet så langt. Vi ønsker å fjerne alt som heter desimaler i stillingsutlysningene. Alle desimalene vi hadde i utlysningene i Heim kommune på ett år har hatt har utgjort ca. en 50 % stilling. Det handler om å bruke ressursene rett og ha den tryggheten av å ha en stilling man kan leve av, sier Milly Bente.
- Vi skal lage en årslinje/plan for hvordan vi skal komme oss videre. Det er allerede gjennomført seks samlinger med en gruppe fra Helse og mestring for analysere turnusene. En ting er hva du faktisk planlegger for og en annen ting er hva det faktisk blir. Det viser et stort gap mellom teori og praksis. Vi må få det gapet mindre. Vi får feil bruk av midler, med bruk av overtid, overbelastning og usikkerhet. På 90-tallet kom trenden med at alle har rett til å jobbe kun hver 3. helg. Før det kom var det ikke stillinger under 50 %. Da hadde vi rene stillinger på 50%, 75% og 100 %. Dette er ikke lovfestet noe sted, men har blitt en norm. En skal forholde seg til arbeidsmiljøloven og forhandlinger med organisasjonene. Vi må få til en bedre fordeling av helgevaktene, og fordele belastningen på flere, sier Milly Bente.
Milly Bente forteller at det er kommet innspill om å jobbe lengre skift, og det er forsøk igang i kommunen på akkurat dette. Da får man mindre jobbing på helg for den enkelte, men lengre vakter på jobb. Hun viser til et eksempel i fra Halsa kommune, der det ble satt opp 12 timers skift innen helsetjenesten. Dette bidro til at det ble bedre ro blant pasientene/brukerne. Det fører også til lengre friperioder, og mange ansatte ønsket da en slik ordning. Det handler organisasjonsendring og organisasjonskultur. Dette er krevende prosesser som kan ta tid, forteller Milly Bente avslutningsvis.