Årets prosjekt
Årets prosjekt var et samarbeid mellom 9. trinn ved Sodin skole, TLM Heim kommune og Lerøy Midt. Det ble en kjempeflott, effektiv og lærerik dag der ca. 40 elever ble fordelt på sør- og vestsiden av øya. Elevene ble fordelt på 5 grupper, og fikk ryddeansvar for ulike områder på øya sammen med 1-2 voksne på hver gruppe. Båter med mannskap fra både Lerøy og Heim kommune deltok i transporten av fulle søppelsekker fra øyene til fastlandet.
Bildet over viser en av gruppene i gang med rydding på sitt område av Røstøya. Fra venstre ser vi Håkon Peder, Daniel, Sivert F., Bjørn Aron og Sivert W. som alle er elever på 9. trinn ved Sodin skole. Elevene viste en fantastisk ryddeinnsats, som etter hvert også vil bli belønnet med noen kroner fra Miljødirektoratet.
På bildet over, fra venstre: Jon Anders, Markus og Nicklas fra 9 trinn. Bak elevene ser vi den totale søppelmengden som ble hentet fra øya denne dagen. Totalvekten anslås til ca. 1 tonn.
Svært mye av avfallet er små taubiter av plast som ikke tar så mye plass, men som over tid brytes ned til mindre fibre, og som dermed bidrar til å skape betydelige mengder mikroplast i naturen rundt oss. Noe av dette er det også for krevende å få ryddet opp bare med hendene, og blir dessverre derfor delvis liggende igjen.
De nye læreplanene for grunnskolene, kjent som Kunnskapsløftet 2020, legger nå i større grad enn tidligere vekt på at elevene som går ut grunnskolen skal ha god kunnskap og forståelse knyttet til bærekraftig utvikling og naturmangfold. Overordnet del av læreplanen har nå også et eget hovedpunkt under opplæringens verdigrunnlag som heter «respekt for naturen».
Hjelper strandryddinga?
Kartene nedenfor viser at årlige ryddeaksjoner på Røstøya virker! Selv om vind og havstrømmer hvert år tar med seg betydelige mengder avfall inn på strendene, kan det se ut til at søppelmengden avtar som følge av omfattende rydding over tid.