Utvikling i tjenesten
- Det var en helt annen tid da jeg startet i hjemmesykepleien i 1985. I 1987 startet vi med døgnvakter, med hvilende nattevakter. Da gikk vi 7 døgn i strekk hver sjette uke. På de 7 døgnene kunne vi ha 90 timer arbeid. Da fikk vi fri i en dag etter, og det var på tirsdag. Vi var da 6 ansatte totalt i hjemmesykepleien. I 1991 ringte Leif Lie, daværende rådmann i Hemne kommune, og spurte om jeg kunne ta over lederansvaret for hjemmesykepleien. Grunnen til at jeg ble spurt om dette var vel fordi jeg hadde fartstid som tillitsvalgt, og dermed kunne en del om lover og regler og slikt. Siden har det gått slag i slag, og jeg har tatt på meg flere ulike lederposisjoner innenfor helsetjenestene. Jeg har aldri søkt meg mot en karriere, men når man er engasjert ender man fort “i det”, sier Eli Mette.
- Hva er du spesielt stolt over å ha fått til?
- Det må være at vi har bygget opp en enorm kompetanse i organisasjonen og at vi klarer å bevare helhetstanken. Det er ikke alle som mottar hjelp som er “helt A4”, men vi klarer å sy sammen et godt tilbud til dem nettopp fordi vi har sterk kompetanse i ulike avdelinger, og disse avdelingene samarbeider godt. Helse og mestring er en stor enhet, og den kunne sikkert ha blitt splittet opp i flere ulike enheter. Men da tror jeg vi har mistet noe av helhets-tanken og tverrfagligheten. Slik enheten er organisert nå kan vi ofte bruke ressurser på tvers, innad i enheten, og det medfører store fordeler, forteller Eli Mette.
- Hva er de største utfordringene i årene som kommer?
- Det er uten tvil rekruttering. Vi knives alle om de samme ressursene, og dette er vi nødt til å ta tak i selv. På Kyrksæterøra har vi for første gang ansatt ufaglærte. Da er vi nødt til å tenke litt annerledes, og ta et større ansvar for blant annet opplæring selv. Vi må også ta en runde på prioriteringer, altså få et bedre samsvar mellom forventinger og tilbud, og vi må se hvordan frivillig sektor kan bidra på en mer effektiv måte , reflekterer Eli.
- Godt råd til din etterkommer?
- Være engasjert, se helheten og ha vilje til å påvirke. En må huske på at det er i treffpunktet mellom pasienter og ansatte at kvaliteten skapes. Jeg tror det går bra, selv om jeg pensjonerer meg, sier Eli Mette avslutningsvis.
Kommunalsjef Inger Lise Waade takket av Eli Mette på enhetsledermøtet i starten av april på følgende vis;
- Heim kommune takker av en leder og mentor etter utrolige 39 år med dedikert tjeneste.
På bildet ovenfor: Fra avslutningsfesten. Eli Mette omkranset av sine nærmeste medarbeidere.