Hva kan en økonomisk rådgiver hjelpe deg med?
Her er noen eksempler på hva en økonomisk rådgiver kan hjelpe deg med:
- Sette opp et budsjett
- Skaffe oversikt over gjelden din
- Inngå betalingsavtaler med kreditorer
- Ta kontakt med eksterne aktører som f.eks bank, kommune og andre
- Samarbeid med arbeidsgiver
- Gi deg tips til å redusere forbruk/utgifter
- Gi deg tips til å øke inntekter
- Bistå med oppsett i nettbank
- Sette opp forslag til utenrettslig gjeldsordning
- Søke om offentlig gjeldsordning
Ta kontakt med økonomisk rådgiver eller din veileder ved Nav Heim for å få råd og veiledning
Alle veiledere ved Nav Heim driver med økonomisk rådgivning. Har du en fast veileder? Det beste da er å ta kontakt via kanaler du er vant til å bruke for å kommunisere med Nav.
Om du ikke har en fast veileder kan du kontakte økonomisk rådgiver Linn-Pia Hjelen på epost eller ved å ringe tlf. 95 55 47 63.
Har du generelle spørsmål kan du ringe til Navs økonomi- og gjeldsveiledningstelefon på tlf. 55 55 33 39. Her kan du:
- få veiledning om din økonomiske situasjon
- stille spørsmål om inkasso, tvangssalg av bolig, lønnstrekk og gjeldsordning
- bestille time hos økonomi- og gjeldsrådgiver på ditt Nav-kontor
Mye god informasjon og råd på nav.no
På nav.no/økonomi-gjeld få du steg for steg-informasjon om privatøkonomi.
Råd og tips fra økonomisk rådgiver ved NAV Heim
Det er viktig å vite at alle kan oppleve perioder med økonomiske utfordringer. Vi bistår folk i alle aldre samt forskjellige livsfaser og arbeidssituasjoner. Ikke nøl med å ta kontakt så snart man begynner å kjenne på at en ikke klare å betale sine faste utgifter. Vi har god erfaring og har garantert sett det før. Vi vet at økonomiske utfordringer kan gå utover både livskvalitet og helse. Mange som sliter sover dårlig og føler seg overveldet. Noen trenger omfattende hjelp, mens noen trenger bare litt bistand i en kort periode for å få oversikt over situasjonen. Uansett så møter vi folk med forståelse, sier økonomisk rådgiver ved NAV Heim Linn-Pia Hjelen.
Videre sier Linn-Pia at økonomi har blitt veldig abstrakt. “I stedet for å få alt av regninger i posten så får vi dem via flere kanaler og plattformer. Dette kan være krevende for de som har utfordringer med digitale løsninger”.
Hvilke grep kan folk ta selv for å redusere forbruket sitt i en dyrtid?
Mange flere enn før merker at det er vanskelig å få ting til å gå rundt og de synes det er vanskelig å endre på sine forbruksvaner og livsstil. Noe av det første man kan gjøre er å ta en titt på faste abonnementer, eksempelvis streamingtjenester. Har du tjenester du betaler for, men egentlig ikke bruker? Hør med leverandøren. Kanskje det finnes noe som er billigere. I tillegg lønner det seg å bruke litt tid til å planlegge handling av dagligvarer. Vi kan også være flinkere alle sammen til å bruke opp det vi har fra før.