Skjermutvalgets rapport

11.november 2024 overleverte Skjermbrukutvalget sin rapport til Kunnskapsdepartementet. Noen av hovedfunnene i rapporten er at:

  • Å bruke skjermer kan gjøre det vanskeligere å sovne og gi dårligere søvn
  • Egenskaper ved sosiale medier kan føre til dårligere psykisk helse
  • Skjermbruk kan utfordre barn og unges konsentrasjon og læring

 

Noen utklipp fra utvalgets rapport:

“De fleste norske barn og unge har det bra. De trives i skolen, hjemme og sammen med venner, og de ser positivt på fremtiden. Likevel er det noen trender som går feil vei. Flere rapporterer at de har dårligere psykisk helse, særlig unge jenter. I skolen er det bekymringsfullt at undersøkelser viser nedgang i ferdigheter, blant annet i lesing, regning, naturfag og demokratiforståelse (NOU 2024: 20, s. 11 ).”

"En skjerm er heller ikke bare en skjerm. I dette arbeidet har vi vært opptatt av å få frem nyansene i det som går under betegnelsen «skjermbruk». Hvordan teknologien brukes, hva den brukes til, når den brukes og hvem den brukes sammen med, er ofte vel så viktig som tidsbruk og egenskaper ved skjermene i seg selv. I noen sammenhenger har vi også tatt med andre former for digital teknologi i utredningen, særlig i kapitlene om skole og barnehage (NOU 2024: 20, s. 11 )."

“Skjermbruk kan fortrenge søvn God søvn er en viktig forutsetning for læring og god psykisk og fysisk helse. For små barn er søvn helt avgjørende for en normal utvikling. Skjermbruk om kvelden og natten har sammenheng med forsinket innsovning og dårligere søvnkvalitet for barn og unge. En tydelig tilbakemelding fra barn og unge er at de opplever at det er vanskelig å legge bort mobilen på kveldstid. Mange unge opplever også et sosialt press om å være tilgjengelige, noe som kan gå utover søvnen (NOU 2024: 20, s. 14).”

Les hele rapporten her: Lenke NOU 2024: 20. (2024). Det digitale (i) livet: Balansert oppvekst i skjermenes tid. Kunnskapsdepartementet 

Bilde: Anbefalinger for barn opptil 5 år. Skjermbrukutvalget.
Bilde: Anbefalinger for barn opptil 5 år. Skjermbrukutvalget. 

Skjermbrukutvalgets anbefalinger

Her er noen av utvalgets anbefalinger:

  • Myndighetene må bidra til at de digitale plattformene blir trygge å buke, både hjemme og i skolen
  • Plattformene må lage tryggere og bedre tjenester
  • Alle voksne, og særlig foreldre, må engasjere seg mer i det digitale livet til barn og unge
    • Skjerm for de aller minst bør sterkt begrenses
  • Skolen og barnehagen må tilpasse skjermbruk til alder, modenhet og pedagogisk formål
    • Ingen skjerm i elevenes spisepauser
  • Myndighetene, skoleeiere og barnehageeiere må legge til rette for at alle ansatte har god nok digital kompetanse
  • Barn og unge må få mulighet til å utvikle den digitale kompetansen de trenger, or reell mulighet til deltakelse og medvirkning, smatidig som de får nødvendig beskyttelse og hjelp på digitale plattformer

Hvordan står det til i Heim?

Skjermtid per dag - mer enn 3 timer (utenom skolen)

UngdataresultaterHeim 2024Norge 2024Heim 2021Norge 2021
5. - 7. trinn55%48%58%40%
8. - 10. trinn75%71%79%64%
vgs77%75%84%66%

Kilde: Ungdata 2021, 2024

 

Til tross for en reduksjon i skjermbruk blant barn i Heim kommune over 5 år i 2024, bruker våre barn og unge i gjennomsnitt flere timer foran skjerm enn barn på landsbasis. 

Vi ser at barn og unge i Heim får betraktelig mindre søvn enn barn i fylket og på landsbasis. Det kan stilles spørsmål om det kan være sammenheng mellom disse to indikatorene. 

Søvn

Sov 9 timer eller merHeim 2024Norge 2024
5. - 7. trinn35%57%
Sov 6 timer eller mindre siste nattHeim 2024Trøndelag 2024
8. - 10. trinn34%29%
vgs66% 43%

Kilde: Ungdata 2024