Visste du at bare 48 prosent bruker refleks i mørket? Til tross for at vi er best i Trøndelag så er det fortsatt for få som bruker refleks.

Refleks er det beste du kan bruke for å gjøre deg synlig i mørket, både i by og på landevei. 

 

Fra 2 til 10 sek!

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død. 

 

Falsk trygghet?

Mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket.  

 

Flest ulykker i byene.

De fleste fotgjengerpåkjørsler skjer i byene og når folk krysser gata. Mørke fotgjengere blir usynlige i mørket. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

 

Refleksdagen

Refleksdagen markeres over hele landet. I 2024 markeres refleksdagen torsdag 17. oktober. Målet er å få folk til å bruke refleks, slik at de er mer synlige i trafikken og ikke havner i en ulykke.

 

Bruk 5 minutter

Er du blant dem som glemmer refleksen? Bruk 5 minutter på Refleksdagen og fest refleks på jakker og bagger. Det er en smart investering av tid! Kjøp også gjerne klær med refleks påsydd. Jo mer refleks, jo bedre. Da har du én ting mindre å huske på i hverdagen og er trygg i mørket.

 

 

Heim kommune er en trafikksikker kommune. Vi jobber for å nå nasjonal visjon om ingen drepte eller hardt skadde i vegtrafikken (nullvisjon). 
Følg lenken for å lese om hvordan Heim kommune jobber med trafikksikkerhet: Trafikksikkerhet i Heim kommune.