Lading av batteriene

Etter den hektiske Europafinalen i Trondheim, tok Werkland en velfortjent pause. Han tok med seg madammen og noen fra teamet og dro på en kort ferie til London for å koble av. «Det var godt å få litt avstand fra alt støyet, spesielt etter en intensiv periode med trening og konkurranse,» forteller han. Tilbake i Trondheim var han en runde innom Britannia, men i en litt annerledes rolle enn tidligere. Werkland fikk en mer fleksibel stilling, der han jobber på tvers av ulike avdelinger, holdt spesialarrangementer og jobbet tett med kjøkkenet på Britannia. Nå har han forflyttet seg fra Britannia og til treningskjøkkenet, sentralt plassert bak frostede vinduer, på kjøpesenteret Byhaven.

På bildet: Commis (Håvards assistent) Grunde Gillund og Håvard Werkland på “pausebalkongen” i tilknytning til øvingskjøkkenet på Byhaven. 

EM-suksess gir håp for medalje i VM

En medalje i EM gir håp for god plassering i VM, men Werkland er fullstendig klar over hvor tøff konkurransen i Lyon blir, med nasjoner som Danmark, Sverige, Frankrike og USA blant favorittene. Han nevner spesielt Danmark og Sverige som sterke konkurrenter etter pallplasseringer i EM, men også overraskelsesaktører som Singapore og Finland kan komme inn fra siden. «Det er mange talentfulle team som satser alt, og det gjør hele konkurransen mer inspirerende,» sier han.

Konkurransen i Bocuse d'Or 2025 blir ingen enkel affære. Oppgaven i Lyon kommer til å bestå av flere krevende elementer, inkludert tilberedning av rådyrkjøtt med deler av retten basert utelukkende på norske frukter – en særlig utfordring midtvinters. «Det er en krevende oppgave, spesielt fordi vi må balansere rådyrkjøttet slik at retten ikke føles for tung for dommerne, som skal smake på mange slike retter gjennom dagen,» forklarer Werkland. Han ser for seg at smaken må være frisk og lett, med balansert syre og sødme for å kompensere for tyngden i kjøttet. 

Teamet er påskrudd

Werkland trekker fram verdien av et stødig team, med både unge og erfarne medlemmer. Flere av teammedlemmene har vært med på så å si hele reisen fra Årets kokk og til VM. 

Christopher Davidsen – Werklands coach og mentor, samt en erfaren konkurransekokk med flere høythengende plasseringer i Bocuse d'Or. Davidsen bidrar med strategi, planlegging og veiledning.

Grunde Gillund – Werklands høyre hånd, som fyller rollen som commis. Gillund har vist stor evne til å håndtere presset i konkurransesammenheng, tross sin unge alder. 

Espen Laumann og Leon Haarberg Nilsen – To kokker som har vært med Werkland siden konkurransen Årets Kokk og har en viktig rolle i å bistå med alt fra råvareinnkjøp til tilberedning og testing av retter. De er med på å sørge for at alle detaljer er på plass.

Ivar Moe – En ung kokk som jobber på Fagn i Trondheim og har tidligere vært assistent for Eli Anne, som vant Årets Unge Kokk. Ivar er en viktig ressurs i teamet, og sammen med Leon og Grunde utgjør han et sterkt støtteapparat.

Karl Erik Pallesen – Pallesen har ansvaret for logistikk og koordinering under konkurransedagene. Med erfaring fra store arrangementer er han essensiell for å sikre at alt går sømløst når teamet skal rigge kjøkkenet og forberede oppgavene.

«Det viktigste for meg er å kunne representere meg selv og teamet mitt på en måte jeg er stolt av. Det handler om å gjøre det vi er gode på og å ha det gøy på reisen,» sier Werkland. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På bildet, fra venstre: Håvard Werkland, Grunde Gillund, Espen Laumann og Ivar Moe.    

En siste dans?

Etter flere år med intenst arbeid, ambisiøs trening og deltakelse i toppkonkurranser som Bocuse d’Or Europa og Årets Kokk, vurderer han nå å legge fokuset et annet sted.

“Selv om det å konkurrere er veldig gøy, kjenner jeg at jeg higer etter å stå på et kjøkken der det virkelig ”brenner på dass", med glade gjester og full gass!", sier en opprømt Werkland. 

Werkland beskriver beslutningen som en naturlig utvikling: «Jeg elsker adrenalinet og utfordringen som følger med konkurranser, men det krever ekstremt mye tid og energi.» Han nevner at han, etter mange år i konkurranseverdenen, ønsker å investere tid i nye prosjekter og kanskje bidra til at yngre talenter får muligheten til å oppleve det samme som han har gjort.

Selv om han legger konkurransekarrieren på hyllen, utelukker han ikke en fremtidig rolle som trener. «Jeg kan godt se for meg å komme tilbake som coach en dag, men det er noe jeg vurderer når jeg har mer erfaring og enda flere år på kjøkkenet,» sier Werkland. 

For ham handler det om å gi tilbake til det miljøet som har gitt ham så mye, og samtidig å kunne hjelpe fremtidige kokker med sin egen reise mot Bocuse d’Or og andre prestisjefulle konkurranser.