Trafikksikkerhet handler om tiltak og strategier for å skape trygghet i trafikken. I Heim kommune jobber vi for å nå nasjonal visjon om ingen drepte eller hardt skadde i vegtrafikken - Nullvisjonen.

Å bli sertifisert som trafikksikker kommune betyr at Heim har oppfylt en rekke kriterier utarbeidet av Trygg Trafikk. Disse kriteriene gjelder for barnehagene, skolene, Teknisk, Kultur, planavdeling,  kommunelegen og helsestasjonen. Trafikksikkre kommuner må blant annet dokumentere at trafikksikkerhetsarbeid er forankret hos kommunedirektøren og ordfører, at kommunen har en trafikksikkerhetsplan og et eget utvalg rettet mot trafikksikkerhet. Trafikksikkerhet skal også være en del av kommunens folkehelsearbeid og skal vurderes og vektlegges ved utarbeidelse av kommunens planer. 

Heim Driftsuvalg er kommunens politiske trafiksikkerhetsutvalg. Leder for utvalget, Roar Sørensen, forteller at "utvalget har siden kommunensammenslåing både fått orienteringer og deltatt i utarbeidelsen av kommunens planer og tiltakslister knyttet opp i mot trafikksikkerhet". Han gir ros til kommunens administrative trafikksikkerhetsutvalg, med  trafikksikkerhetskoordinator Wenke Hyttnes i spissen, for at de har tatt Heim kommune gjennom denne prosessen med forarbeid og dokumentasjon som har systematisert trafikksikkerhetsarbeidet, og til slutt ført oss frem mot ei slik sertifisering. Sørensen påpeker at utfordringer knyttet til ekesempelvis enkelte deler av fylkesveien ikke skal settes i sammenheng med kriteriene som settes for å bli godkjent som trafikksikker kommune. 

Sørensen og Hyttnes er enige om at Heim kommune skal fortsette å jobbe med trafikksikkerhet og nevner flere prosjekter, blant annet på Sodinplatået og Ånesøyan i tillegg til holdningsskapende arbeid. 

Myndighetene skal legge til rette for gode veisystemer, men trafikksikkerhet er en felles dugnad der en av de viktigste faktorene er vår egen atferd, uavhengig av om man velger å gå, sykle eller kjøre. Derfor er opplæring og holdningsskapende arbeid rundt trafikksikkerhet viktige kriterier for sertifisering som trafikksikker kommune.

- De kommunale enhetene selvfølgelig en sentral rolle, men hver og en av oss må tenke over hvordan vi på best mulig måte kan bidra for å unngå trafikkulykker med tragiske utfall, sier Sørensen

Alle kan gjøre noe for å øke trafikksikkerheten i egen kommune og at det ikke nødvendigvis er snakk om store grep. Eksempler på dette kan være å bruke refleks når det er mørkt og å rygge inn og kjøre ut når man skal parkere. 

- Godt trafikksikkerhetsarbeid er med å redusere risikoen for skader og fremmer god folkehelse i kommunen. Det er mye både kommunen og den enkelte kan gjøre. Når vi som kommune sørger for at kommunale gangveier er trygt å ferdes så øker vi sannsynligheten for at store og små velger å gå i stedet for å kjøre. Dette er noe som er bra både for trafikksikkerhet og for folkehelse, sier trafikksikkerhetskoordinator Wenke Hyttnes og folkehelsekoordinator Tiffany M. Opsahl. 

 

Heim er en av over 70 kommuner som er sertiferst som trafikksikker kommune. Er du interessert i å høre mer om kriteriene som må oppfylles for å få dette kvalitetsstempelet? Se på videoen fra Trygg Trafikk eller følg lenken til tryggtrafikk.no.

 

På bildet: Trafikksikkerhetskoordinator i Heim kommune tok imot blomster fra Trygg Trafikk på vegne av kommunen         
Trafikksikkerhetskoordinator Wenke Hyttnes tar imot blomster fra Trygg Trafikks på vegne av kommunen     

Bilde: Kake med logo til Trygg Trafikk
Trygg Trafikk spanderte på kake