Høring - lokal forskrift til ny opplæringslov § 15-2 Forskrift om hovedmål i grunnskolen i Heim kommune

Skriftspråket kommunen fastsetter blir hovedmålet for skolen, jf. opplæringsloven § 15 - 2 første ledd. Hovedmålet skal brukes i den skriftlige opplæringen for alle årstrinnene ved en skole. Skolene skal benytte seg av læremidler på hovedmålet, både trykte, ikke trykte og digitale. Skolen skal bruke hovedmålet i den skriftlige kommunikasjonen med foreldrene.

Skriftlig framstilling skal være på hovedmålet. I språkfag har man læremidler på det språket det blir gitt opplæring i. Den muntlige delen av opplæringer er ikke avhengig av skolens hovedmål. I den muntlige opplæringen kan elevene og undervisningspersonalet velge fritt hvilke norske talemål de vil bruke.

Det skriftspråket som ikke er hovedmål, vil være sidemålet.

Last ned høringsutkastet her.  PDF document ODT document

Høring - lokal forskrift til ny opplæringslov § 10-7. Forskrift om skoleregler og skoledemokrati i grunnskolen i Heim kommune

Formålet med de nye skolereglene er at de skal bidra til at elevene får kjennskap til hvordan de kan medvirke i sin skolehverdag. Elevene skal bli kjent med sine rettigheter og sine plikter. Skolereglene skal bidra til et trygt og godt læringsmiljø, godt samarbeid, god trivsel, respekt og medansvar. Reglene skal bidra til god orden, oppførsel og gode arbeidsvaner og slik legge til rette for god læring.

Skolereglene skal bidra til et trygt og godt læringsmiljø, godt samarbeid, god trivsel, respekt og medansvar. Reglene skal bidra til god orden, oppførsel og gode arbeidsvaner og slik legge til rette for god læring. Reglene skal gi informasjon om:

• Organisering av skoledemokratiet

• Rettigheter og plikter for elevene (blant annet orden og oppførsel)

• Tiltak når elevene bryter skolereglene og hvordan slike saker skal behandles

 

Last ned høringsutkastet her.  PDF document ODT document

Høring - Lokal forskrift til ny opplæringslov § 2-2 (4) Forskrift om permisjon fra opplæringen i grunnskolen i Heim kommune

Permisjonsbestemmelsene er per i dag regulert i opplæringsloven av 1998, § 2-11 første og andre ledd. Her er det blant annet oppgitt hvor lang sammenhengende permisjon en elev kan få. I ny opplæringslov er bestemmelsen om lengde på permisjon fjernet, samtidig som kommunene blir pålagt å gi egen lokal forskrift om permisjon fra skolen.

Barn og unge i Norge har rett og plikt til grunnskoleopplæring, jf. opplæringsloven av 2024 §§ 2‐1 og 2-2. Opplæringslovens klare hovedregel er at alle skoledager er obligatoriske. Dokumentert fravær i grunnskolen er enten permisjon innvilget av skolen, eller sykdom. Loven åpner for at skolen kan gi en elev permisjon fra opplæringen dersom dette samlet sett vil være pedagogisk forsvarlig.

Kommunedirektøren foreslår å forskriftsfeste at det i utgangspunktet ikke innvilges permisjon for mer enn inntil 10 skoledager pr. skoleår. Dette gjelder da uavhengig om dagene tas enkeltvis eller i sammenheng. I forskriften blir det nevnt hvilke anledninger skolen bør prioritere å gi permisjon.

Innvilgelse av en søknad om permisjon forutsetter at skolen finner det forsvarlig at eleven er borte fra skolen i et kortere tidsrom. Det kan ikke påregnes at skolen vil gi eleven ekstra undervisning for å ta igjen for fraværsperioden, eller at lærerne vil gi eleven et opplæringstilbud i permisjonstiden.

Last ned høringsutkastet her.  PDF document ODT document

Høring - lokal forskrift til ny opplæringslov § 2-6 Forskrift om skolekretser i Heim kommune

Forskriften skal ivareta elevers nærskolerett og skal gi en oversikt over hvilken skole de ulike områdene i kommunen hører til. Forskriften skal også bidra til rask, forutsigbar og likeverdig behandling av søknader, vedtak og klager på tildeling av skoleplass. Elever tildeles plass i tråd med denne forskriften, ut fra elevenes folkeregistrerte adresse. Det er ikke foreslått endringer fra dagens kretsgrenser.

Last ned høringsutkastet her.  PDF document ODT document

Se kart over skolekretsene i Heim her.