Folkehelse handler om befolkningens helsetilstand og hvordan helsen arter seg i samfunnet. Livene våre i Heim leves på skolen, i barnehagen, på arbeidsplassen, i heimen, på fotballbanen og i småbåthavna. Folkehelse skapes der vi lever og bor.
Heim satser på et langsiktig og systematisk folkehelsearbeid og jobber for å få en sunn og frisk befolkning. Folkehelseloven legger ansvaret for folkehelsearbeidet på alle enheter i kommunen samt næringslivet og frivillig sektor. Heim vil bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling gjennom et systematisk tverrsektorielt samarbeid.
FNs 17 bærekraftmål har betydning for folkehelsa og målene vil implementeres som rammeverk for kommunens planarbeid. Bærekraftmålene fokuserer på sosial, økonomisk og miljømessig utvikling sett i balanse og sammenheng. Vi vil jobbe metodisk og med stor grad av innbyggermedvirkning med målene som er mest relevant for innbyggerne i Heim.
Organisering
Ansvaret for folkehelsearbeid legges til kommunen fremfor til kommunens helsetjeneste. Kommunen skal i folkehelsearbeidet bruke alle sine sektorer for å fremme folkehelse, og ikke bare helsesektoren. Kommunedirektøren er folkehelseansvarlig (Helse- og omsorgsdepartementet, Prop. 90 L (2010-11): proposisjon til Stortinget om lov om folkehelsearbeid).
I 2020 opprettet kommunen egne folkehelsegrupper som skal jobbe systematisk med folkehelse i Heim.
Folkehelsegruppen i Heim kommune (Storgruppen)
Heim kommunes folkehelsegruppe en er tverrsektorielt gruppe som består av medlemmer fra alle sektorer i kommunen:
folkehelsekoordinator, kommuneoverlege, kommunepsykolog, kommunalsjef Helse mestring og familie, enhetsleder Kultur, kommunalsjef Oppvekst/ass.kommunedirektør, kommunalsjef Teknisk, enhetsleder Helse og mestring, leder NAV Heim, enhetsleder Barneverntjenesten, enhetsleder Helsestasjon, oppvekstrådgiver, kommuneplanlegger, leder Halsa Frivilligsentral.
Denne gruppen har ansvar for å utarbeide kommunens folkehelseoversikt.
Kjernegruppen (Litjgruppen)
Litjgruppen er folkehelsegruppens arbeidsgruppe. Litjgruppen består av:
folkehelsekoordinator, kommuneoverlege, kommunepsykolog, kommunalsjef Helse mestring og familie, enhetsleder Kultur.
Litjgruppen organiserer blant annet følgende:
- Innhenting av ny relevant kunnskap om folkehelse
- Ivaretakelse av likeverdig dialog i folkehelsegruppen
- Planlegging av møter i folkehelsegruppen
- Koordinering av arbeidet med folkehelseoversikt for Heim
Temagrupper
Det er også opprettet flere temagrupper blant annet innenfor Leve hele livet reformen og boligsosialt arbeid.
Nettverk og samarbeid
Program for folkehelsearbeid i Trøndelag
Heim kommune deltar i blant annet Program for folkehelsearbeid i Trøndelag (2017-2023). Folkehelseprogrammet er et utviklingsarbeid som skal bidra til en langsiktig styrkning av kommunenes arbeid med å fremme befolknings helse og livskvalitet.
Programet er en 10-årig nasjonal satsing som kommunesektoren ved KS og staten ved Helse- og omsorgsdepartementet har gått sammen om å etablere. Trøndelag fylkeskommune samarbeider med kommuner, FoU- og kompetansemiljøer, andre offentlige aktører, privat næringsliv og frivillige lag og organisasjoner i regionen om satsinga i Trøndelag. Tema for satsinga er barn og unges psykiske helse og rus i samsvar med nasjonalt tema. Kommunene utvikler kunnskapsbaserte tiltak og gjennom dette arbeidet blir psykisk helse og rusforebyggende arbeid integrert i det systematiske og kunnskapsbaserte folkehelsearbeidet. Utjevning av sosiale ulikheter i helse, livskvalitet og deltakelse står sentralt. Det samme gjelder samhandling mellom ulike aktører og fag. Andre sentrale stikkord er medvirkning, deltakelse og mestring.
I forbindelse med programmet har Heim kommune satt i gang prosjektet Skolens beste skolegård - uteområdet ved Sodin skole. Hovedmålet er å skape et attraktivt uteområde ved Sodin skole som stimulerer til fysisk aktivitet og sosialt samspill. I et folkehelseperspektiv ser en på sammenhengen mellom utforming av uteområdet og elevenes psykiske helse.
For mer informasjon om Program for folkehelsearbeid i Trøndelag kan du lese her hos trondelagfylke.no.
Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn
Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn er en arena for kunnskapsbygging og erfaringsutveksling i arbeidet med aldersvennlig utvikling som drives av Senteret for et aldersvennlig Norge.
Nettverkets medlemmer er kommuner og fylkeskommuner som alle jobber med kvalitets- og samfunnsreformen Leve hele livet.
En viktig del av arbeidet i nettverket er å fokusere på kunnskapsoppbygging om de aldersvennlige innsatsområdene:
- Plan, uteområder og universell utforming
- Medvirkning og kommunikasjon
- Bolig
- Transport
- Samfunnsdeltakelse (frivillighet og kultur)
For mer informasjon om nettverket besøk aldersvennlig.no.
ABC- for god psykisk helse
Heim kommune er en av seks pilotkommuner som satser på ABC-for god psykisk helse. ABC er et folkehelsekonsept og verktøy som kan tas i bruk av alle for å styrke sin egen og andres psykisk helse. Besøk vår infoside for mer informasjon om hvordan vi jobber med ABC i Heim.