Over 50 deltakere møtte på ideverksted på KulØr'n for å høre om ABC og gi innspill til hvordan kommunen kan jobbe med ABC for å bidra til god psykisk helse i Heim. Arrangementet ble støttet av Trøndelag Fylkeskommune.n Deltakerne representerte lag og organisasjoner, frivilligheten, HNF, politiet, FAU, Kyrksæterøra vgs, kommunestyret, ombruksbuene, bosatte flyktninger og kommunale ansatte, m.f. 

Enhetsleder for Kultur og medlem i kommunens folkehelsegruppe, Reidar Klungervik åpnet ideverkstedet med en sketsj der han spilte en kommunestyre-psykolog som var redd for å bli arbeidsledig siden så mange klarte å forbedre sin egen psykisk helse ved å ta i bruk ABC. Etter en introduksjon til folkehelsearbeid i Heim og kommunens utfordringsbilde ved folkehelsekoordinator Tiffany Opsahl snakket overlege, forsker, professor, spesialist i psykiatri og leder for Folkehelsealliansen i Trøndelag Steinar Krokstad om ABC og hvorfor det er viktig.

På bildet: Reidar Klungervik åpnet ideverkstedet som en \\
På bildet: Reidar Klungervik åpnet ideverkstedet som en 

 

Engasjerte deltakere bidro med verdifulle innspill og nye ideer om hvordan vi kan jobbe med og satse på god ABC i Heim. Ideverkstedet var en viktig aktivitet for folkehelsegruppen og Heim kommune som er en av seks pilotkommuner i et ABC-prosjekt i regi av Trøndelag Fylkeskommune. Målet i Heim kommunes lokalprosjekt å avklare hvordan vi best kan integrere ABC i hverdagen også etter kampanjen er rullet ut. 

Hva er ABC for god psykisk helse?

ABC er et kunnskapsbasert rammeverk og folkehelsekampanje som handler om å bygge og styrke psykisk helse ved å øke helsekompetansen i befolkingen. ABC ble utviklet av forksningsmiljø i Australia og Danmark og tas i bruk Norge. ABC står for Act, Belong, Commit og på norsk er oversatt til: gjør noe aktivt, gjør noe sammen og gjør noe meningsfylt.

ABC for god psykisk helse: act, belong, commit
ABC for god psykisk helse: act, belong, commit

 

Gjør noe aktivt: Hvis du holder deg aktiv, vil du føle deg mer glad. Du kan være aktivt på mange måter og nivåer - både fysisk, sosialt, mentalt og spirituelt. Kanskje du liker å gå på tur, les en bok eller lære noe nytt. Gjør mer av det som gjør det glad og ta bevisste valg. 

Gjør noe sammen: Når du er med på sosiale aktiviteter og bygger gode relasjoner til andre, gir dette en følelse av å høre til og ha verdi. Å være en del av fellesskapet gir deg støtte i hverdagen. Du kan se på en kamp sammen med venner, spise middag med familien eller invitere noen på besøk. 

Gjør noe meningsfylt: Å jobbe for en god sak, eller realisere et mål du har gir noe å brenne for og være stolt av, for eksempel som å være frivillig. Det å hjelpe andre gir mening, glede og takknemlighet både for deg selv og andre.

 

Med disse tre enkle grepene kan vi trene og vedlikeholde vår egen og andres psykisk helse. Med ABC er fokuset skiftet fra symptomer og plager til konkrete råd som alle kan ta i bruk, uansett forutsetning. 

Trøndelag er fylket i Norge som har mest erfaring med ABC og det er Trøndelag fylkeskommune som er pilot for folkehelsekampanjen og ABC-arbeid i kommunene. 

Hvorfor er ABC viktig?

Alle har en psykisk helse. På samme måte alle har en fysisk helse har vi også en psykisk helse. Disse henger tett sammen og påvirker hverandre. Alle opplever til tider vanskelige perioder i livet. Da er det viktig med en robust og sunn psykisk helse for å håndtere disse periodene. Men, det handler ikke bare om tunge tider, alle kan oppleve kortere perioder det vi føler oss litt “psykisk forkjølet”. Med ABC kan vi trene vår egen og andres psykisk helse slik at den er både sunn og robust, noe som også kan bidra til god folkehelse i et samfunn.  

Psykisk helse regnes som en av de største folkehelseutfordringer i en rekke land, blant annet i Norge. Både internasjonalt, nasjonalt og regionalt øker andelen som opplyser at de opplever psykiske helseplager, spesielt blant ungdom. I tillegg viser uførestatistikk en økende andel som sliter med psykiske problemer. Befolkningen i Heim kommune følger dessverre den sammen økende trenden. Statistikk fra blant annet Ungdata fra 2021 viser at 18% av ungdomsskoleelevene og 26% av vgs-elevene oppga at de «har hatt mange psykiske plager de siste sju dagene». Andelen er høyere for jenter enn for gutter. Ifølge HUNT 4 rapporterte 8.8% av de voksne respondentene fra Heim at de har hatt høyt til moderat symptomtrykk fra psykiske helseplager de siste to ukene. 

De fleste kjenner godt til rådene om hvordan de skal holde seg fysisk sunne (5 om dagen og minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag), men færre kjenner til hvordan de kan bedre sin psykiske helse. ABC for god psykisk helse er enkle, konkrete råd alle kan følge for bedre psykisk helse. 

ABC-rammeverket er enkelt å forstå, enkelt å huske og kan virke positivt på alle uansett aktuell mental helse. Dette vil si at ABC kan tas i bruk under behandling, som forebyggingsverktøy og for å fremme fortsatt god psykisk helse. 

Kampanje i Trøndelag og mer info

Vi kommer til å høre mer om ABC for god psykisk helse når kampanjen rulles ut i Trøndelag i 2024.

Vil du høre mer om ABC for god psykisk helse og teste din ABC? 
Besøk abcforgodpsykiskhelse.no!