Etter flere år med pandemi og intens jobbing med bosetting av nærmere 100 flyktninger i fjor er kommunen igjen i gang med språkkafe. Språkkafeer er en viktig læringsarena og møteplass for nyankomne flyktninger. Deltakere og frivillige kommer styrket ut av språkkafeen og som bidrar til integrering i kommunen.

- Jeg kommer hver uke for å praktisere norsk. I tillegg til språkkafeen er jeg med både på dans og kor i tillegg til at jeg jobber som frivillig i kiosken på kinoen, forteller Anton som kom til Norge høsten 2022 fra Ukraina. 

Videre forteller Anton at han liker å møte folk og at han er lykkelig for at flere av hans familiemedlemmer, blant annet hans mor og stefar, også har fått bosetting i Heim. NAV Heim, som er bosettingsansvarlig i kommunen, beskriver Anton som en ressurs. 

Sammen med Anton på språkkaffen er hans søskenbarn, Svitlana, som kom til Heim for to uker siden. Hun har allerede rukket å delta på språkkafeen flere ganger og forteller at det gir henne muligheten til å komme i kontakt med interessante folk som hjelper henne med å lære norsk. 

Ann- Kristin Lyngstad, veileder ved NAV Heim, sier at frivillige som møter opp selv får mye ut av å delta og at gleden er gjensidig. Ingvar Nilsen, som deltar som frivillig fra Hemne Rotaryklubb, forteller at det rett og slett er artig å møte opp og at praten flyter fordi alle er engasjerte.

- Vi kommer for å hjelpe andre og hjelpe oss selv. Det er trivelig å møte nye folk, forteller Oddlaug Brekken fra Hemne Rotaryklubb. 

NAV Heim har startet opp med tre grupper, to på Kyrksæterøra og en på Liabø, men tilbudet er så populært at de vil utvide det. Veileder Ann-Kristin forteller at behovet er stort og at de ønsker å få til språkkafe både på formiddagen og ettermiddagstid flere dager i uken. I tillegg til frivillige deltakere er NAV på utkikk etter frivillige som har lyst til å drive språkkafeen eksempelvis en gang i uken. 

 

Er du interessert i å delta som frivillig? Møte gjerne opp på språkkafe:

- mandager, kl. 12-14, Hemne Frivilligsentral
- torsdager, kl. 12-14, Hemne Frivilligsentral
- torsdager, kl. 11-13, Halsa Frivilligsentral