Informasjon om kikhoste
Vi ser en økning av kikhostetilfeller i hele landet, og Trøndelag er et av områdene med høyest forekomst.
Til nå har vi ikke registrert kikhoste-tilfeller i Heim, men vi må forvente at det kommer tilfeller med kikhoste også hos oss.
Kikhoste kan i starten ligne en vanlig forkjølelse, men etter hvert tilkommer kraftig, anfallsvis hoste. Denne hosten kan vare i uker og måneder, derav navnet «hundredagershoste».
Kikhoste er svært smittsomt, og er spesielt alvorlig for spedbarn som kan bli alvorlig syke. God vaksinasjonsdekning i befolkningen begrenser smittespredningen, men verken vaksinasjon eller gjennomgått sykdom gir varig beskyttelse. Derfor vil bakterien fortsatt kunne spres i noen grad selv om vi har høy vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammet.
Hva bør du selv gjøre:
- Vaksinen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet (barn får tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio ved 3, 5 og 12 måneder og videre på 2. klassetrinn (ca. 7 år) og 10. klassetrinn (ca. 15 år).Har barnet ditt fulgt barnevaksinasjonsprogrammet så har det god beskyttelse mot alvorlig kikhostesykdom.
- Alle voksne er anbefalt oppfriskningsdose av kikhostevaksinen hvert 10.ende år (vaksinen gis som kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe og polio, i samme vaksine som kikhoste).
- Er du usikker på egen vaksinestatus? Logg deg inn på https://www.helsenorge.no/, scroll deg ned til «vaksiner» og se i listen du får opp på dato for sist kikhostevaksine. Er det mer enn 10 år siden du tok siste vaksine bør du fylle på. Ta da kontakt med fastlegekontor eller et vaksinekontor for å få satt vaksine.
- Er du gravid? Da får du tilbud om kikhostevaksine i uke 24 i svangerskapet som vil gi beskyttelse til det nyfødte barnet de første månedene etter fødsel. Vaksinen tilbys på helsestasjon.
- God hånd- og hostehygiene kan begrense smittespredning.