Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Oppdatering rundt tilfellet av smittsom hjernehinnebetennelse

Publisert , Oppdatert 02. januar 2024
På bildet: Kommuneoverlegen i Heim, Cecilie Hatlenes.

På bildet: Kommuneoverlegen i Heim, Cecilie Hatlenes.

En ungdom fra Heim kommune fikk 2. juledag påvist smittsom hjernehinnebetennelse (https://www.heim.kommune.no/smittsom-hjernehinnebetennelse-paavist-i-heim-kommune.6636703-500317.html).

Det har ikke vært noen nye smittetilfeller etter dette. Smittesporing og oppfølging av nærkontakter er gjennomført, sier kommuneoverlege Cecilie Hatlenes. 

Det finnes flere ulike typer meningokokk-bakterier. Typing av bakterien påvist hos den smittede er ferdig og viser at det er serotype Y. 

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16-19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinebetennelse). Grunnen til dette er at denne gruppen er tett sammen og går gjennom en russetid, samt festivaler og andre samlinger som kan gjøre risikoen for smitte og sykdom større. 

Det finnes to ulike typer vaksiner som beskytter mot ulike meningokokkbakterier. 

Meningokokkvaksine er ikke en del av et nasjonalt vaksinasjonsprogram og er dermed ikke tilknyttet noen statlig finansieringsordning. Vaksinasjonstilbudet organiseres derfor noe ulikt i kommunene. 

I Heim kommune fikk alle elevene på Kyrksæterøra videregående skole tilbud om kombinasjonsvaksinen mot meningokokk gruppe A, C, W og Y i november og starten av desember 2023. Denne vaksinen dekker derfor den serotypen som nå er påvist. Etter gjennomført vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinene gir beskyttelse. Meningokokkvaksiner gir beskyttelse i ca. 5 år (ca. 10 år for Nimenrix som ble tilbudt på Kyrksæterøra videregående skole i november/desember).