Hva er Ungdata?

Ungdata er et kvalitetssikret og standardisert system for lokale spørreskjemaundersøkelser for barn og unge. Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OlsoMet – storbyuniversitetet, har ansvar for gjennomføringen av Ungdata-undersøkelsene i samarbeid med KORUS, på oppdrag fra kommuner og fylkeskommuner.

Undersøkelsen er frivillig og gjennomføres i skoletiden.

Undersøkelsen kan omfatte temaer knyttet til familie, vennskap, skole, lokalmiljø, helse, mobbing, regelbrudd og deltakelse i fritidsaktiviteter.

Formål med undersøkelsen

Ungdata-undersøkelsen har flere formål:

  • Gi barn og unge mulighet til å fortelle lokalpolitikere og myndigheter om hvordan det er å vokse opp i dag.
  • Skaffe et kunnskapsgrunnlag for kommunalt og fylkeskommunalt plan-, styrings- og utviklingsarbeid.
  • Gi kunnskap som kan brukes i kommunens arbeid med å gjøre oppvekstsituasjonen til barn bedre.
  • Det er også et mål om å framskaffe data om barn og unge som gir grunnlag for sammenligninger over tid.

Om gjennomføring i Heim kommune

Heim kommune er opptatt av at barn og unge i kommunen har det bra. Kommunen jobber kontinuerlig med forbedringsarbeid. Som et ledd i dette arbeidet, og for å kunne evaluere sitt arbeid, er det viktig å ha et felles kunnskapsgrunnlag. Ungdata er en viktig kilde som gir kunnskap om hvordan barn og unge har det i Heim. Resultater fra Ungdata-undersøkelsen benyttes som kunnskapsgrunnlag for blant annet kommunens folkehelseoversikt og øvrige strategier knyttet til barn og unge. Folkehelseoversikten i Heim inngår som grunnlag for arbeidet med kommunens planstrategi.

Undersøkelsen ble gjennomført ved skolene i Heim i tidsrommet uke 9-14 for elever på 5. – 10.trinn og elever under 20 år på Kyrksæterøra vgs.

Ungdata-undersøkelsen ble også gjennomført i 2021, noe som gir mulighet for å se nærmer på trender og utvikling i kommunen.

Publisering og personvern

Ungdata-undersøkelsen er anonym. Kommunen får ikke tilgang til enkelte resultater dersom tallgrunnlaget ikke tilfredsstiller Ungdatas publiseringsregler. 

Om tolkning av resultater

I tolkningen av resultater bør det tas hensyn til at det alltid vil være en viss statistisk usikkerhet knyttet til prosentene som oppgis. Usikkerheten er størst i undersøkelser der det er relativt få barn som har svart, og er minst i de store kommunene.

Om resultatene i Heim kommune

Resultater for Heim blir presentert i tre nøkkeltallsrapporter, Ungdata Junior (5.-7.trinn), Ungdata Ungdomsskole (8.-10. trinn) og Ungdata Videregående.

Fokusområder i Heim kommune

Kommunen har spesielt fokus på resultater fra følgende områder i Ungdata-undersøkelsen.

  • Alkohol og narkotika
  • Ensomhet og psykisk helse
  • Fysisk aktivitet og helse
  • Skoletrivsel og mobbing
  • Skjermbruk

Dette er områder som samsvarer med utfordringsbildet i kommunens folkehelseoversikt. 

Hovedbilde 2024

Hovedbildet viser at de fleste barn og unge i Heim kommune har gode, trygge liv og at de trives både på skolen, hjemme og i fritiden. Samtidig, er det en andel barn og unge som gir uttrykk for manglende skoletrivsel, mobbing, ensomhet og psykisk uhelse. På enkelte av disse områdene kan det se ut som om vi har noe større utfordringer enn på landsbasis og at det er ungdomsskoletiden som oppleves som mest utfordrende. 

Livskvalitet

  • De aller fleste svarer at «livet mitt er bra». 96% av videregåendeskoleelever er fornøyd med livet sitt. 89% av elevene på 5.-7.trinn og 88% av elevene på 8.-10.trinn sier at de fornøyd med livet sitt.

Venner

  • De aller fleste har venner å være sammen med i fritiden og minst en fortrolig venn. 

Skole

  • De fleste elever trives på skolen. 87% av elevene på videregåendeskole trives på skolen. På ungdomsskolen melder 71% at de trives. Skoletrivsel blant disse to gruppene er noe lavere sammenlignet med tall fra 2021 mens andelen barneskoleelever som trives på skolen har økt.  
  • De fleste elever i Heim rapporterer at de opplever at lærerne deres bryr seg om dem. 

Mobbing 

  • De fleste elever opplever ikke mobbing på skolen eller i fritiden. Det er likevel noen elever som rapporterer om at de blir stengt ute, plaget eller truet av andre barn. Andelen barneskole- og ungdomsskoleelever som rapporterer mobbing minst hver 14.dag har økt. Det samme økning ser vi på nasjonalt nivå. Den største økning i Heim er blant ungdomsskoleelever (13% i 2024). Det er betydelig færre videregåendeskoleelever som melder om mobbing (3%) enn i 2021 (18%).

Helse

  • En del barn og unge i Heim rapporterer om psykiske plager og ensomhet, men det er en nedgang i tallene sammenlignet med tallene fra 2021 og nasjonalt nivå. 
  • Andelen ungdomsskole- og videregåendeskoleelever som opplyser at de trener minst en gang i uka er økende, men ungdommer i Heim ligger under landssnittet.
  • Barn og unge i Heim er mindre fornøyd med egen helse enn barn og unge for øvrig.
  • Barn og unge i Heim sover betydelig mindre enn barn og unge på landsbasis. Denne utfordringen er størst for elevene på 5.-7.trinn. 
  • Det er en økning i antall ungdomsskoleelever som rapporterer om vold i familien eller fra jevnaldrende.

Alkohol og narkotika

  • Vi har et høyere forbruk av alkohol blant ungdomsskole- og videregåendeskoleelever i Heim enn resten av landet. 
  • Andelen ungdomsskoleelever som opplyser at de har fått tilbud om eller brukt hasj eller marihuana er økende (21%) og ligger noe over landssnittet. Tallene for videregåendeskoleelever i Heim (25%) ligger under landssnittet.  
  • Andelen ungdomsskoleelever i Heim som opplyser at de har brukt andre narkotiske stoffer enn hasj og marihuana det siste året ligger over landssnittet. Andelen videregåendeskoleelever som rapporterer om det samme ligger under landssnittet. 

Skjermbruk

  • Andelen barn og unge i Heim som rapporterer at de bruker mer enn tre timer daglig foran en skjerm (utenom skolen) er mindre enn i 2021, men vi ligger noe over landssnittet. Forskjellen er størst for elever på 5.-7.trinn. 

Fritidsaktiviteter

  • Vi ligger under landssnittet når det gjelder deltakelse i fast eller organiserte fritidsaktiviteter. 
  • Langt flere i Heim har vært i en fritidsklubb den siste måneden enn ungdommer på landsbasis. 

Tiltak, strategier og videre arbeid

Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et innblikk i oppvekstsituasjonen i Heim og er et viktig kunnskapsgrunnlag som kan vise på hvilke områder våre eksisterende tiltak og strategier treffer, og hvor vi kan ha behov for å sette inn nye tiltak eller endre kursen. 

Heim kommune skal fortsette å jobbe med utfordringsbildet vårt på flere nivå, både administrativt og politisk. På et overordnet nivå utarbeider vi en felles oppvekststrategi. Kommunen har vedtatt Handlingsplan mot vold i nære relasjoner samt Handlingsplan for å forebygge omsorgssvikt og atferdsvansker. I tillegg har Heim kommune flere satsningsområder, blant arbeid med ufrivillig skolefravær, Inkluderende barnehage- og skolemiljø, ABC for god psykisk helse og styrket fokus på tverrfaglig samarbeid. Kommunen satser også på forebyggende rusarbeid for barn og unge i kommunen med blant annet Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT) og tilhørende aktiviteter.

Bilde: Tegning av kommunevåpen med barn
Illustrasjon: Heim kommunevåpen med barn

 

 

For mer informasjon om Ungdata besøk www.ungdata.no.
 

Logo: Ungdata
Logo: Ungdata