Vold og overgrep kan få store konsekvenser for individet selv, men også for samfunnet. For den voldsutsatte kan det innebære helseutfordringer i et livsløpsperspektiv. Blant annet ses en hyppig forekomst av posttraumatisk stress, angst, depresjon, atferdsvansker, rusmisbruk og personlighetsforstyrrelser. Å være utsatt for vold i en nær relasjon kan også få negative konsekvenser for den enkeltes deltakelse i familie-, arbeidsliv, utdanning og fritid.
Ulike former for vold
Vold er ikke bare fysisk. Det finnes flere ulike former for vold:
- Psykisk vold
- Fysisk vold
- Materiell vold
- Ekstrem og negativ sosial kontroll
- Æresrelatert vold
- Seksuell vold og overgrep
- Økonomisk vold
- Strukturell vold
Kontaktinformasjon
Ved livstruende situasjoner tar kontakt med nødetaten
Ved Ikke akutte henvendelser til politiet: 02800
Krisesenteret
Heim kommune har avtale med Krisesenteret for Orkdal og omegn
Krisesenteret er et lavterkeltilbud for personer som har vært utsatt for vold i nære relasjoner, og som trenger beskyttelse eller veiledning.
Krisesenteret er tilgjengelig 24 timer i døgnet, året rundt og du trenger ingen henvisning fra lege eller andre etater for å ta kontakt.
Alle som jobber ved krisesenteret har taushetsplikt.
Hos krisesenteret får du et trygt og midlertidig bosted i en akuttfase. Botilbudet skal føles som et hjem i en sårbar situasjon. Krisesenteret er her for å gi deg hjelp og støtte hvis du føler at du og eventuelt dine barn er i fare, og trenger en trygg havn.
Kontakt Krisesenteret for Orkdal og omegn
Døgnåpen krisetelefon: 72 48 24 10
Utfyllende informasjon om krisesentert finner du her: Krisesenteret for Orkdal og omegn
Nok.Trondheim
Nok er et tverrfaglig, gratis og lavterskel hjelpetilbud til utsatte for seksuelle overgrep og deres pårørende. Tilbudet er for de som er 16 år og eldre.
De ansatte på senteret har kompetanse på seksuelle overgrep, psykisk helse, traumer og traumesensitiv omsorg, system og hjelpeapparat i tillegg til juridiske forhold som gjelder seksuelle overgrep. Dette gjør dem i stand til å gi tverrfaglig veiledning og gjør gode faglige vurderinger. De ansatte på senteret har minimum treårig høyere utdanning, i tillegg til relevant etterutdanning.
Ønsker du å snakke med noen i Nok.? Ta kontakt på tlf. 73 89 08 80 eller mobil 99 57 11 98.
Besøk noktrondheim.no for flere kontaktmuligheter og mer informasjon om tjenesten.
Alarmtelefonen for barn og unge
Alarmtelefonen er en døgåpnet svartjeneste for barn, unge og bekymret voksne. Tjenesten er gratis og du kan henvende deg anonymt. Alarmtelefonen besvarer henvendelser på e-post, SMS, telefon og chat.
Kontakt Alarmtelefonen:
Tlf. 116 111
Epost: alarm@116111.no
Chat: besøk 116111.no
Vold- og overgrepslinjen
Vold- og overgrepslinjen er en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner.
Tjenesten har åpent døgnet rundt og du kan ringe eller skrive til VO-linjen uansett hvor du bor i Norge. VO-linjen lytter til dine utfordringer, kan svare på spørsmål, gi råd og veiledning. Du kan være helt anonym og tjenesten er gratis.
Kontakt Vold- og overgrepslinjen
Tlf. 116 006
Chat: besøk volinjen.no